
"Onkel Jens" nekter å dra hjem i årets morsomste norske film!
Den nye norske komedien får strålende anmeldelser i USA og her hjemme. Vi møtte folka bak filmen om en heftig kulturkollisjon!
Hva skjer egentlig her? Da Filmweb møtte regissør Brwa Vahabpour (32) og skuespiller Peiman Azizpour (30), startet samtalen med et klipp fra innspillingen av dramakomedien Onkel Jens der de klatrer opp på en pult og mimer dyr.
"Oi!" utbryter Peiman og ler, men han har ingen videre kontekst å dele med oss. "Jeg husker absolutt ingenting."
Brwa ser forundret på klippet: "Jeg tror det bare var rastløshet."
Filmweb besøkte innspillingen høsten 2023, da filmen gikk under en helt annen tittel: "Europa". Da var det høy stemning, og vi møtte blant annet en gjeng med statister som spilte ungdommene i filmen.
Onkel Jens handler om norsklæreren Akam, som bor i et kollektiv i Oslo. Han lever et ganske komfortabelt liv, fram til onkelen fra Kurdistan kommer på uanmeldt besøk.
"Da må jo Akam, som den gode kurderen han i hvert fall prøver å være, ta han inn i varmen og leve opp til kurdisk skikk," forklarer Brwa.
Mellom to verdener
For Peiman, som spiller Akam i filmen, er tematikken gjenkjennelig. "I dag i Norge, og generelt i verden, tror jeg det er veldig mange som vil kjenne seg igjen i Akam. Det med å ha to forskjellige kulturer, to forskjellige språk."
- Du kommer til et nytt land og så må du lære deg det språket, og hva gjør du med det du allerede har i bagasjen?

I filmen er én av Akams utfordringer at han ikke kan kurdisk særlig godt, noe som skaper både komiske og alvorlige øyeblikk. "Akam kan jo ikke så godt kurdisk, men jeg kan det flytende," sier skuespilleren.
Peiman måtte utvikle flere aksenter, siden Akam blir gradvis bedre i løpet av filmen. "Vi måtte sitte og tenke på, i denne scenen, mellom 1 og 10, hvor mye kan han kurdisk?"
"Jeg tror ikke nordmenn som ser filmen kommer til å merke så mye forskjell," skyter regissøren inn.

En herlig balanse
Onkel Jens har vekket oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. Filmen er en av de få norske titlene som har blitt invitert til festivalen South by Southwest i Texas. Her hjemme har kritikerne rost filmen for både humor og dybde.

Klassekampen kaller den "en imponerende debut som med enkel stil formidler komplekse kulturelle nyanser med varme". NRK Filmpolitiet trekker fram "morsomme og bittersøte observasjoner av kulturkollisjoner og innvandringspolitikk", mens Adresseavisen beskriver den som "en tragikomisk debut om kulturkollisjon".
Cineuropa roser spesielt hovedrolleinnehaver Mohamad Al Agoshis prestasjon og mener han skaper "en herlig balanse mellom sjarmerende oppriktighet og irriterende kravstorhet".
Onkel Jens går på kino denne uka!